Podprogram 2020 - efekty
PODPROGRAM 2020– efekty
1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Odrzywole z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Radomiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – wrzesień 2021.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, mus jabłkowy);
• skrobiowe (makaron jajeczny świderki, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa rozpuszczalna zbożowa),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy),
• tłuszcze (olej rzepakowy),
• dania gotowe (fasolka po bretońsku).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 383 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego
. 3. Wydaliśmy osobom potrzebującym: o 17,23471 ton żywności; o 1570 paczek żywnościowych; o 0 posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2020 dla 380 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne - 2 spotkanie dla 30 uczestników
• Żywieniowo – dietetyczne 20spotkanie dla 30 uczestników
• Kulinarne - 2 spotkanie dla 30 uczestników
• Niemarnowanie żywności - 2 spotkanie dla 30 uczestników
• warsztaty w formie wydawniczej – dla 0 osób