PROGRAM POPŻ PODPROGRAM 2019 – efekty
PODPROGRAM 2019 – efekty
1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Odrzywole z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Radomiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie styczeń 2020 – wrzesień 2020.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy klarowany);
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały),
• tłuszcze (olej rzepakowy),
• dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 345 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym: o 17,02929 ton żywności; o 1700 paczek żywnościowych; o 0 posiłków;
5. W ramach Podprogramu 2019 dla 345 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne - 2 spotkań dla 22 uczestników
• Żywieniowo – dietetyczne 2 spotkań dla 22 uczestników
• Kulinarne – 2 spotkań dla 22 uczestników
• Niemarnowanie żywności - 2 spotkań dla 22 Uczestników
• Forma wydawnicza – dla 22 osób